čtvrtek 30. srpna 2012

Maják v hnědouhelném moři


Rozhledna Maják (jméno poukazuje na budoucnost krajiny jezer, kterou se severní Čechy po ukončení těžby uhlí stanou) na kraji obce Strupčice, je celodřevěná stavba vysoká něco přes 8 m, kterou postavili během 10 dní dobrovolníci z celých Čech. Stavba vznikla v rámci natáčení filmového dokumentu NA VODĚ autora Martina Ryšavého.
Vystoupat 24 schodů na ochoz je trochu dobrodružné, protože schodiště je zavěšené a při chůzi se kývá. Ochoz, který je ve výšce asi 6 metrů nad terénem je však stabilní.



Z výšky 298 metrů nad mořem se otevírá pohled do jámy povrchového dolu Hrabák na pozadí Krušných hor. V dohledu je Červený hrádek i zámek Jezeří. Na jiné straně můžeme spatřit kopce Českého středohoří. Jsou vidět i města a obce, Horní Jiřetín, Litvínov, Vysoká Pec, Jirkov, Chomutov, mostecké sídliště, a samozřejmě Strupčice.

Rozhledna se nachází poměrně blízko místního koupaliště, takže po výletu je možné se osvěžit v krásně čisté vodě nového bazénu. V budoucnu kolem povede cyklostezka z Chomutova do Strupčic.

podrobnosti zde a zde

Přeji krásný zbytek léta
Eva HaF

Žádné komentáře: